Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Czym jest choroba autoimmunologiczna?

Choroby autoimmunologiczne stanowią coraz częstszy problem w dzisiejszych czasach. Są to choroby z grupy nieuleczalnych jednak odpowiednie podejście do problemu i wdrożenie leczenia pomaga złagodzić objawy lub doprowadzić do stanu remisji. Leczenie to nie tylko zażywanie leków, ale także odpowiednia dieta, sen czy aktywność fizyczna.

Mówiąc najprościej choroba autoimmunologiczna to taka w której nasz organizm, a dokładnie nasz układ odpornościowy zaczyna atakować siebie samego. Zaburzenia układu odpornościowego w zależności od miejsca ataku określane jest inna jednostką chorobową, np. jeśli atakuje tarczycę mamy do czynienia z chorobą Hashimoto.

Przykłady chorób autoimmunologicznych:

  • łuszczyca
  • RZS – Reumatoidalne zapalenie stawów
  • celiakia
  • toczeń
  • bielactwo
  • Hashimoto

Jakie są przyczyny zachorowań?

Najczęściej to geny. Nie oznacza to jednak że jeżeli ktoś z naszej rodziny chorował to i my, na 100% zachorujemy.
Drugą równie częstą przyczyną zachorowań są czynniki środowiskowe. Dieta, stres, brak higieny snu, przebyte infekcje to tylko część czynników, które mogą wpłynąć na ujawnienie się choroby.

Jaką dietę stosować w przypadku chorób autoimmunologicznych?

Dieta w chorobach autoimmunologicznych może znacznie złagodzić występujące objawy. Oczywiście potrzebne jest indywidualne podejście i indywidualne rozpatrzenie każdego schorzenia jednak istnieją ogólne zasady jakie należy wdrożyć podczas przygotowywania codziennych posiłków.

Po pierwsze, maksymalnie ogranicz:

  • żywność przetworzoną
  • alkohol
  • używki
  • cukier
  • rafinowane tłuszcze

Po drugie : pilnuj odpowiedniego nawodnienia

Kolejna rzecz to wprowadzenie do swojej diety:

  • zielonych warzyw liściastych
  • ryb i skorupiaków
  • zdrowych tłuszczy
  • owoców o niskiej zawartości cukru

Dobrym pomysłem będzie wprowadzenie do diety probiotyków i prebiotyków, które wesprą prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit.

Dietę najlepiej wprowadzać stopniowo i obserwować reakcję organizmu.

Istnieją teorie o zakazanych produktach w diecie osób zmagających się z autoimmunologicznymi chorobami, najlepszym jednak sposobem na urozmaiconą dietę bez zbędnych wyrzeczeń jest obserwowanie siebie i swojego samopoczucia podczas spożywania konkretnych grup produktów i wykluczenie tylko tych, po których odczuwamy pogorszenie samopoczucia.