Owoce w diecie odchudzającej TAK czy NIE ?
Przechodząc na dietę aby zrzucić parę kg, zawsze stawimy sobie jakieś ograniczenia. Zastanówmy się czy te ograniczenia powinny również dotyczy owoców? Przecież owoce to cukier a cukier to dodatkowe kg. Otóż odpowiadając na pytanie zawarte w tytule : TAK, owoce to zawsze lepszy pomysł niż tłusta czy wysokoprzetworzona żywność.
Zalety owoców jako składników diety:
- niskokaloryczne
- duża zawartość błonnika
- duża ilość wody
- duża zawartość składników odżywczych
Owoce to niskokaloryczne, wysokobłonnikowe źródło wielu witamin i mikroelementów.
Dzięki błonnikowi, który daje nam poczucie sytości, przyjmujemy mało kcal a dłużej czujemy się najedzeni. Tak więc możliwe, iż wprowadzając owoce do naszego menu ograniczymy spożycie innych produktów.
Najlepszą formą spożywania owoców (jeśli nie ma przeciwskazań) jest spożywanie ich w całości ze skorka. Soki niestety są formą pozbawioną znacznej ilości tych najlepszych dla nas składników.
Możemy również wybierać te owoce które zawierają tego cukru mniej, a są to miedzy innymi:
- borówki
- maliny
- truskawki
- jagody
- jeżyny
- grejpfruty
- kiwi
- śliwki
Owoce w naszej diecie w piramidzie żywieniowej zestawione są na równi z warzywami, należy jednak pamiętać że to warzywa powinny stanowić większą cześć naszego jadłospisu. Warzywa i owoce powinny być spożywane w odpowiedniej proporcji, najlepiej na 5 porcji owoce powinny stanowić jedna.
Obalając mity:
Owoce można jeść o każdej porze dnia! Po 18 również