Dieta seniora

Dieta seniora

Zdrowa dieta to jeden z najważniejszych punktów jakie trzeba wprowadzić w życie, aby wspomóc nasze zdrowie fizyczne ale i psychiczne. W zależności od wieku nasz organizm potrzebuje innych wartości odżywczych i innego bilansu energetycznego dlatego dieta w wieku starszym powinna być nieco inaczej skonstruowana niż przykładowo u nastolatka.

Czym jest talerz zdrowego żywienia?

Upływające lata, pojawiające się rożnego typu schorzenia czy choroby powinny być uwzględnione w naszym codziennym menu. Najlepszym sposobem do zobrazowania tego jak powinny wyglądać nasze posiłki jest talerz zdrowego żywienia. Przedstawia on rozkład składników jakie powinny znaleźć się w naszym jadłospisie:

  • 50% powinny stanowić owoce i warzywa,
  • 25% to źródła białka,
  • 25% to węglowodany

Błonnik dla zdrowia

Bardzo ważnym miejsce w jadłospisie ( i tu niezależnie od wieku) zajmuje błonnik. To on poprawia prace naszych jelit, daje poczucie sytości. Źródłem błonnika są przede wszystkim warzywa i to one powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Zawierają znaczną ilość witamin i polifenoli, które są znaczące dla naszego zdrowia. Udowodniono że w znacznym stopniu zmniejszają zachorowalność na rożnego typu choroby (choroby serca, układu krążenia, nowotwory). Warzywa dodawaj do każdego posiłku.

Moc ziół

Zioła nie tylko odpowiadają za podkręcenie smaku potraw, stanowią świetny zamiennik soli która powinno się maksymalnie ogranicza. Niestety w naszej diecie codziennej w gotowych produktach których używamy mamy już zapewniony dodatek soli co sumarycznie może stanowić nawet ilość całkowitego zapotrzebowania.

Właściwe nawodnienie

Woda – należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu w ciągu dnia, około 2l. Należy pic często i małymi łykami nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia. Dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku picia jest pełna szklanka postawiona gdzieś obok. Jak mamy wodę pod ręka łatwiej nam po nią sięgnąć.

Zapotrzebowanie na wapń

Produkty mleczne w starszym wieku stanowią istotny punkt diety. Ze względu na wiek wzrasta zapotrzebowanie na wapń ponieważ organizm zaczyna go gorzej przyswajać. Dbając wiec o zdrowe i mocne kości nasz jadłospis powinien zawierać 3 porcje tego rodzaju produktów.

Ryby źródłem kwasów tłuszczowych

Ryby, minimum dwa razy w tygodniu, jako świetne źródło kwasów tłuszczowych.

Ogranicz cukier i słodycze.

Posiłki powinny być niewielkie i maksymalnie urozmaicone, najlepiej jeśli nasze menu opiera się na 5/6 posiłkach w równych odstępach czasowych. Korzystaj z warzyw sezonowych. Przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub trudnościami z gryzieniem świetnie sprawdza się zupy krem, soki czy przetarte warzyw i owoce.
Po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem wprowadź codzienna suplementacje WitD3.

Ważna aktywność fizyczna

Uzupełnieniem zbilansowanej diety seniora powinna być aktywność fizyczna. Ruch to ważny punkt w trosce o nasze zdrowie.