Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna w ostatnim czasie stała się jedną z najpopularniejszych diet redukcyjnych. Choć brzmi to paradoksalnie jest to dieta która opiera się na wysokiej zawartości tłuszczów.
W rozłożeniu makroskładników w standardowej diecie przyjmuje się :

  • Tłuszcze : 25-30%
  • Białka : 10-20%
  • Węglowodany : 45-65%

W przypadku diety ketogenicznej rozkład wygląda zupełnie inaczej, odwrócony do góry nogami:

  • Tłuszcze : 75%
  • Białka : 20%
  • Węglowodany : 5%

W porównaniu do standardowej diety organizm zostaje pozbawiony podstawowego źródła energii, czyli węglowodanów, przez co w musi go szukać gdzie indziej i w tym przypadku zaczyna korzystać z tłuszczy. Mechanizm ten jest dość złożony i prowadzi do stanu ketozy organizmu.

Kiedy zalecane jest stosowanie diety ketogenicznej?

Stosowanie diety ketogenicznej w celach redukcyjnych jest tematem dość kontrowersyjnym jednak istnieją schorzenia w których jej stosowanie jest zalecane.
Są to głównie choroby neurodegeneracyjne np. :

  • padaczka lekooporna
  • zespół Retta
  • Alzheimer
  • Parkinson

Ale zalecana jest także w przypadku autyzmu.
Oczywiście w każdym z wymienionych przypadków zastosowanie diety powinno zostać uzgodnione z lekarzem.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania diety ketogenicznej są problemy z nerkami, wątrobą, sercem.

Dieta ketogeniczna w praktyce

Jeśli jednak zdecydujemy się na dietę ketogeniczną jak powinno to wyglądać? Wbrew pozorom, dieta ketogenna nie jest przyzwoleniem na objadanie się pizza czy burgerami, jest to bardzo restrykcyjna dieta. Głównym źródłem pożywienia będzie mięso, tłuste ryby, masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne, sery, jaja, śmietana oraz warzywa i orzechy. W niewielkich ilościach dopuszczane są również owoce jagodowe.
Co jest zakazane? : pieczywo, makarony, słodycze, ziemniaki, napoje gazowane, alkohol.